Na muzičkoj sceni se niko nije tako ležerno nosi sa slavom kao što je to radio muzičar čije ćemo pjesme uvijek pamtiti.

Porodica i prijatelji Kemala Montena obilježili su tri godine od njegove smrti na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Čuveni jugoslovenski kantautor, preminuo je na jučerašnji dan 2015. godine, nakon komplikacija kose su nastale nakon transplantacije bubrega. Iza sebe ovaj veliki čovjek imao je hitove kao što su „Nije htjela“, „Nekako s proleća“, „Bacila je sve niz rijeku“, kao i mnogi drugi, Kemal je svojim pjesmama značajno uticao na poslovni uspjeh  drugih pjevača kao što su Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Arsen Dedić,Neda Ukraden kao i mnogih drugih.

Upravo je neda drhtavim glasnom na godišnjicu smrti njegog velikog prijatelje i kolege izjavila:

Kemal monteno bio je veliki autor sjajan kompozitor i pevač, sugrađanin uz koga sam rasla u Sarajevu, oni su se družili, ali i poslovno surađivali. Niko na muzičkoj sceni se nije tako opušteno,osio sa svojom slavom kao Kemo. Zezator, šaljivdžija, beskrajno muzikalan i drag čovjek,  čije su pjesme jako bliske Nedinoj karijeri. Hvala mu i za tu, kao i za dva divna dueta koja smo zajedno otpjevali Ako smo vredni te ljubavi“ te „Pao sneg po dunjama“.

PROČITAJTE  'Ubacio' se u slike poznatih i postao viralni hit: Morate vidjeti šta je uradio s Kim Kardashian!

Himna grada, koja je nastala 1976. godine…

Kemal Monteno je sam bio incijator. Napisao je muziku za tu pjesmu, smislio naslov koje je bio upečatljiv, a slikar, pisac i karikaturista Alija Hafizović je napisao stihove koje pamte generacije.

Pjesma je donijela nagrade Kemalu Montenu i Aliji Hafizoviću na 10. Vaš šlager festivalu i krenula na put nezaboravnog uspjeha.

Monteno je simbol grada Sarajeva i zauvijek će to biti. Monteno je otišao, a uspomene su još uvijek tu, kao i njegova muzika.

Pjevao je i pisao, po njegovim pjesmama ćemo ga pamtiti, a sjećati kao blagonaravnog čovjeka, dobrog prijatelja i kao velikana. Kemal Monteno ne smije biti zaboravljen u Sarajevu.

On je pripadao ovom gradu, a ovaj grad je pripadao njemu. Kemo i Sarajevo su se voljeli iznad svega. Vraćao se svaki put kad bi otišao, to je bio poseban i čudesan odnos, a prije svega…ljubav!

Preminuo je 21. januara 2015. godine.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here