Priču o Ivici i Marici zna skoro svako dijete na planeti  svima nam je poznata kuća od kolača, vještica je živjela u  njoj te je mamila izgubljene mališane obećavajući im slatkiše  da bi ih na kraju pokušala pojesti. Istinita priče iza ove bajke daleko je tragičnija.

Braća Grim – Vilhelm i Jakob bavili su se skupljanjem narodnih priča bajku o “Hansel i Gretel” odnosno u prevodu “Ivici i Marici” objavljena je 1812. godine, ali je njeno porijeklo mnogo starije.

Da stvar bude još neobičnija, čini se da su pisci kada su zapisiivali bajku pobrkali lončiće. Historijska priča iza “Ivice i Marice”  je drugačija…

Talentovana pekarka koja je nepravedno optužena

Žena iza lika bezimene vještice zvala Katrina Šredering i, naravno, uopšte nije bila vještica!

Ona je rođena 1618. godine negdje na planini Harc na sjeveru Njemačke. Poznata je bila po svojim spacijalitetima olači i raznorazni slatkiši zbog kojih su je djeca iz cijelog sela obožavala. Svoj proizvode prodavala je na pijaci i tokom seoskih vašara u cijelom kraju.

PROČITAJTE  OVO LEDI KRV U ŽILAMA: Nadzorna kamera u bolnici snimila nešto STRAVIČNO! (VIDEO)

Rezultat slika za ivica i marica

Upravo na jednom od tih vašara upoznala Hansa Metzlera odnosno kako bi mi preveli Ivica on je također bio pekar, te su se njih dvoje jako brzo zbližili.

Međutim Katrina Hansu nije uzvratila ljubav,  ali je on i dalje nastavio da se udvara. I vrlo brzo postao opsjednut njom te je stalno uhodio, a stvar je narasla do tih razmjera da je djevojka morala da se odseli.

Postoji i druga verzija priče kaže da je Hans zapravo samo htio da ukrade Katrinine recepte pa joj se udvarao, bilo kako bilo djevojka je morala da ode iz svog rodnog kraja.

Kako je nevina djevojka postala opaka vještica?

Bijesan zbog odbijanja,Metzler je javno  optužio Katarinu  da je vještica, te da je ukus njenih kolača “sotonino maslo”. Optužio je da ona prinosi žrtve u vidu sitnih životinja  đavolu. Tada je djevojka uhapšena i mučena samo da prizna da je vještica.

Metzler je javno objavio da je Katrina vještica, da ju je vidio kako vrača, đavolu prinosi žrtve u vidu sitnih životinja i da je i sam ukus njenih kolača “sotonino maslo”.Kako protiv nje nisu pronađeni nikakvi dokazi, osim Hansovih optužbi, Katrinu su na kraju pustili,  međutim to Hansu nije bilo dovoljno tako su njegova sestra Gretel (ili Marica)  provalili u kuću Katarine bili je i njeno tijelo spalili u peći za pečenje kolača.

PROČITAJTE  Svi su se zgražavali nad njom, a ona je danas prelijepa!

 

Brat i sestra su nakon ovog uhapšeni,ali su vrlo brzo pušteni jer su bili članovi poznate porodice. Hansa Metzler umro u Nirnbergu 1660. godine  kao pošten i jako bogat građanin.

Nekih vijek i po kasnije,ovu priču su zapisali braća Grim, mjenjajući priču okrutne ubice postale nevini mališani, a nesrećna i nevina pekarka – vještica koja jede djecu!

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here