Danski književnik Hans Kristijan Andersen poznat je po bajkama poput Princeze na zrnu graška”, Male sirene, te Palčice i još mnogih drugih bajki.

Jedno od njegovih najpoznatijih djela je Ružno pače”, bajka za koju malo ko zna  da je zapravo riječ o autobiografiji!

 

Podsjetimo se, na kraju se ispostavlja da je “ružno pače” zapravo labud, ali je njegovo jaje  lučajno otkotrljalo u pačije gnijezdo. To se povezuje sa životom samog autora Andersen odrastao kao siromašni sin obućara i pralje, ali su mnogi govorili da je on zapravo vanbračni sin danskog princa

Međutim postoji još jedna priča Hans Kristijan Andersen bio je čudan, povučen i suvonjav dječak  bez mnogo prijatelja koga su djeca godinama zadirkivala a to je dovelo do depresije od koje se pisac teško oporavio.

Nije ni čudo što bajka danas motiviše mnoge.

Možda vas zanima:

Misterija našeg djetinjstva: Sad znamo kako stvarno izgleda Mama iz crtanog “Tom i Jerry”

Godinama smo gledali vječitu borbu mačke i miša, ali nikad nismo dobili odgovot  kako izgleda čuvena Mama.

PROČITAJTE  Ovo je princeza Diana rekla Camilli kada ju je prvi put vidjela: Borba supruge i ljubavnice!

Žena afroameričkog porijeklaje vlasnica doma u kome živi ozloglašeni mačak Tom.Tom je njena mačka koju ona hrani, mazi ali nekad i opali metlom po glavi. Ovaj film je na televiziji preko 40 godina i nijednom nismo vidjeli kako izgleda čuvena Mama. I ako ona u filmu nikada nije prikazana, znamo ko je joj je pozajmio glas i prema čijem liku je napravljena.

Mama je Lilijan Rendolf, je glumica koja je bila aktivna ne televiziji od 1930. godine.

Lilijan je privukla pažnju holivudskih moćnika dok je bila angažovana kao pjevačica na lokalnom radiju, ona je bila idealan za sinhronizovanje reklama i animiranih filmova.

Evo kako ona izgleda!

 

Tom i Džeri su nacistička propaganda

Rezultat slika za tom i dzeri

Autore legendarnog crtanog često su optuženi za nacističku propagandu, Naime, ”Tommies” je naziv koji se koristio za britanske vojnike, a ime Jerries” za njemačke. Kako je crtanom je Tom negativac koji pokušava da uhvat miša Džerija koji redovno izlazi sa lakoćom kao pobjedik. Ovaj crtani pojavio se 1940. u vrijeme Bitke za Britaniju, neki su zaključili da se iza svega krije propaganda koja sugerira nacističku superiornost.

PROČITAJTE  Ivica i Marica su zaista postojali, ali istina o njima mnogo strašnija od one koju mi znamo!

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here