Doživotnog predsjednika SFRJ supruga Jovanka je približila pravoslavlju.

Jovanka je žena u čijoj familiji je bilo 17 sveštenika Srpske pravoslavne crkve, te mnogi smatraju da je ona ukazivala Titu na važnost religije koji je inače bio ateisti, nakon čega je on bogato pomogao Pećku patrijaršiju.

Reditelj i scenarista Milan Šarac i trenutno priprema monodramu ispovijest „Ja, Jovanka Broz“.  Za medije je govorio da se desilo to da Tito daruje Crkvu:

 

Tokom posjete Kosovu i Metohiji, Totova žena Jovanka rekla je Titu „Treba da pomogneš ovom manastiru“, a on joj je uzvratio: „Nema problema, drugarice Jovanka.“ te je tom prilikom dao 80.000 dinara za nabavku zvona. To je bila velika suma.

Sada pokojna igumanija pećka Fevronija rekao je da je Tito dva puta posjetio Patrijaršiju. Prvi put početkom 1967 sa svojom suprigom kada su u crkvu ulazili, Drugi put, Tito je došao poslije nekoliko godina, sam i nije ušao u crkvu.

Ona se osvrnula i na svoj razgovor sa patrijarhom Germanom,tada ga je upitala koji je razlog Titovog dolaska u Patrijaršiju, on je tada odgovorio „Svakome se, jednom, otvore vrata na putu pokajanja.“

PROČITAJTE  DA LI OVO ZNAČI KRAJ SVIJETA? Iznad CERN-a snimljen sablasni oblak (VIDEO)

Jovanka držala ikonu Bijelog anđela

Šarac navodi da je Jovanka poštovala pravoslavne običaje, te da je bila  naklonjena svecima, iako nije smjela biti u to vrijeme.U vili „Bor“ na Dedinju, pored Titove biste od mermera držala je ikonu Bijelog anđela.

Rezultat slika za tito

Možda vas zanima:

Pogledajte na koji način je Josip Broz Tito kažnjavao homoseksualce!

Svi koji su živjeli u Titino doba često kažu da je tada bilo bolje, mnogi bi mogli pomisliti da je u to vrijeme tekli med i mlijeko.

Ipak, pravila i kazne bile su jako stroge.

Tito je homoseksualce kažnjavao kaznom zatvora.

U Krivičnom zakonu Jugoslavije iz 1951. za “protivprirodni blud” između dva lica muškog pola kazna je dve godine, međutim ovo pravilo nije važilo za žene.

Krivični zakon teretio bi vas za protivprirodni blud,jer odnos između dva muškarca smatran “krivičnim djelom protiv dostojanstva ličnosti i morala” i po članu 186.

Rezultat slika za tito

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here